Det lille Ramus-orgel (ca. 1850)

(Klik på billedet for fuld størrelse)


Disposition:

 • Gedackt 8 Fod
 • Fugara 8 Fod (C-H fælles med Gedackt 8 Fod)
 • Flöite 4 Fod
 • Octav 2 Fod

  Mekanisk traktur (strålemekanik) og registratur, sløjfevindlade, kilebælg


  Sakskøbing Kirkes tredje og mindste orgel har vi fået gratis fra den nedlagte orgelsamling i Skt. Andreas Kirke, Kbh.
  Orglet er med 99% sikkerhed bygget af Frederik Hoffmann Ramus omkring midten af 1800-tallet. Der er ikke nogetsteds på orglet noget navn på orgelbyggeren, men da orglet er bygget præcis som andre 4-stemmers Ramus-orgler, der stadig findes i spilbar stand, er det meget sikkert ham, der er manden bag. Heller ikke byggeåret står nogen steder, men igen kan man ud fra byggestilen meget sikkert sige, at det er lige omkring 1850. Det fortaber sig også i historiens tåger, hvilken kirke orglet er bygget til, og det håber vi på et tidspunt at finde ud af. Det står dog fast, at orglet fra 1940 til 1981 stod i Engestofte Kirke uden for Sakskøbing, hvilket jo gør det ekstra relevant at få det tilbage til Lolland. I Engestofte stod orglet i en temmelig forbygget skikkelse med en tilbygget 4-fods Principal uden for orgelhuset og med en underdimensioneret luftforsyning. Der var derfor ingen, der begræd orglets nedtagning i 1981, for det lød efter sigende ganske skrækkeligt.
  I de næste ca. 30 år befandt orglet sig i adskilte dele i garager og og på lofter hos private ejere, som ikke havde mulighed for at få det restaureret og opstilllet, men endelig endte det hos en entusiastisk orgelconnaisseur, lægen André Palsgaard. Han er manden bag landsbyorgelsamlingen i Sankt Andreas Kirke, hvor 7 flot restaurerede orgler stod opstillet, indtil kirken blev udvalgt som en af de københavnske kirker, der skulle lukke. Orgelsamlingen blev hjemløs og de 7 orgler plus andre 7, som ikke var restaureret færdig endnu (heriblandt Engestofte-orglet) skulle finde nye ejere. De fleste af samlingens instrumenter er afhændet, og Sakskøbing Kirke fik altså et kulturhistorisk klenodie forærende helt gratis. Ydermere fik vi tilsagn fra Wroblewski-fonden om, at de ville betale den fulde restaurering, som er udført af den svenske orgelbygger Kenneth Gustavsson.
  Orglet har sin force i kammermusik, korakkompagnement, solospil og salmeledsagelse ved mindre gudstjenester og kirkelige handlinger. Ramus var en temmelig konservativ orgelbygger, så selv om orglet er bygget i midten af 1800-tallet, kunne det på mange måder lyde, som om det var 100 år ældre, hvilket giver nogle særligt gode muligheder for barokt continuospil og koncerter med solomusik fra barokken og lidt tidligere. Derfor har jeg også med et lille glimt i øjet indspillet et stykke engelsk renæssancemusik sammen med noget, der måske mere er orglets kernerepertoire, nemlig et uddrag af Weyses lette præludier, som viser stort set alle kombinationer af klange i det lille orgel frem. Hør optagelserne nedenfor.
  Læs mere detaljeret om orglets historie og en masse om André Palsgaards egen "forrestaurering" HER.


  Hør orglet her:
 • Anonym (England ca. 1500) "Upon La-Mi-Re"
 • C.E.F. Weyse: uddrag af "Lette Præludier for Orgel eller Harmonium"

 • Videre til det historiske Köhne-orgel.

  Videre til det digitale Allen-orgel.

  Videre til kapelorglet.