In lumine Domini

(for English version: click here - gratis download af alle noderne: se allernederst på denne side)Om værket:
"In lumine Domini" er et ganske særligt projekt. I sit udspring inspireret af Charles Tournemire og hans kæmpeværk "L´orgue mystique". Senere konkretiseret til at handle om musik til de mange meditative gudstjenester i Folkekirken.
Tournemire skrev 51 fem-satsede suiter af hver ca. 15-20 minutters varighed - én til hver af årets gudstjenester (fraregnet dem uden orgel). Det har altid stået for mig som en bedrift af dimensioner, som både i sit anslag og sin udførelse er grandiost. Jeg fik siden den tanke, at der mangler et tilsvarende værk i den evangelisk-lutherske tradition, selv om Tournemires musik godt kan anvendes i en dansk højmesse også (se min artikel på orgelforum.dk). Især de stadigt flere meditative "ekstragudstjenester" - lysgudstjenester, stillegudstjenester, forbønsgudstjenester osv. - kalder på suiter af musik med et materialefællesskab og en musikalsk enhedstænkning som alternativ til mere eller mindre tilfældige udvalg af orgelkoraler, præludier osv. af forskellige komponister. Her var så ideen til "In lumine Domini".
Jeg søgte Den folkekirkelige Udviklingsfond om støtte til projektet og fik tildelt midler svarende til 2 måneders løn, så jeg kunne tage orlov fra mit organistjob i september-oktober 2012 og skrive musik i stedet. Over det næste halve års tid skrev jeg så de første 10 suiter, som nu er blevet både uropført og indspillet på cd.
Fra 2016-18 komponerede jeg en ny serie In lumine Domine-suiter - denne gang for orgel + et andet instrument eller sanger. Der er også 10 suiter i denne nye serie: for orgel + henholdsvis harpe, flygelhorn, sang, altfløjte, stille zink, bratsch, barokcello, klaver, vibrafon og basklarinet - alle med titler fra digteren Gustaf Munch-Petersens univers: "maaneflod", "skjoldtegn", "hymnelilier", "natblomst", "soltoner", "havpupil", "skaberdrømme", "isild", "tempelro" og "aandelæber".
I 2018 begyndte jeg på endnu en ny serie suiter: for tre instrumenter og ikke altid med orgel. Foreløbig har jeg kun komponeret to: en for altfløjte, violin og klaver og en for tre fløjter, men flere vil utvivlsomt komme til, for jeg finder det utrolig spændende at arbejde med det nærvær, der kommer ud af, at flere musikere i en eller anden grad improviserer sammen.
Hver suite består af 4 satser:
1: "Forsamlingsmusik" - et modulopbygget stykke, som kan vare lige så længe, man synes det er interessant. Det spilles inden gudstjenesten, mens menigheden forsamles.
2: "Præludium" - et mere metrisk stykke med fast varighed til indledning af gudstjenesten.
3: "Mosaik" - endnu et modulopbygget stykke med fleksibel varighed, som kan anvendes som ledsagemusik til nadver, lystænding, kontemplation over bibellæsninger osv.
4: "Postludium" - igen et stykke med fast varighed, som afslutter gudstjenesten. Det bærer i nogle tilfælde (især suite nr. 3, 5 og 9) præg af en funktion som en art overgangsmusik mellem kirkens meditative rum og den pulserende verden udenfor.
Suiterne kan naturligvis også anvendes som koncertmusik, men er altså i udgangspunktet skrevet til gudstjenestebrug.Lydlige smagsprøver - live:
Den første suite begyndte jeg på allerede i 2011 og afsluttede i sommeren 2012. Den uropførtes 23/8-12 i Sakskøbing Kirke i et program udelukkende med uropførelser af dansk orgelmusik. Her kan de 4 satser høres:

9. suite uropførtes 2. juledag 2012, og kan høres her:

7. suite uropførtes 3. februar 2013, og kan høres her:

Fra en koncert i Jerusalemskirken, København 24/7-14 kan her høres 2. og 4. suite:
- 2. suite

- 4. suite

Fra en aftengudstjeneste i Sakskøbing Kirke 22/1-17, uropførelsen med Mette Franck på harpe:
- 11. suite "maaneflod" for harpe og orgel

Fra koncerten i Sakskøbing Kirke 2/9-17, uropførelse af 3 nye suiter:
- 15. suite "soltoner" for stille zink og orgel (Lene Langballe og FCH)

- 16. suite "havpupil" for bratsch og orgel (Mette Brandt og FCH)

- 17. suite "skaberdrømme" for barokcello og orgel (Kjeld Lybecker Steffensen og FCH)

- BONUSTRACK fra samme koncert: uropførelsen af en lille improvisationsmosaik for alle fire medvirkende musikere

Fra koncerten i Sakskøbing Kirke 19/8-18 med Henrik Wenzel Andreassen og Kevin Borbye Edelvang:
- 14. suite "natblomst" for altfløjte og orgel

Fra en aftengudstjeneste i Sakskøbing Kirke 15/9-19, uropførelsen med Tage Christensen på basklarinet::
- 20. suite "aandelæber" for basklarinet og orgel (desværre fik jeg ikke optaget 1. sats, så det er kun de tre sidste)

På youtube:
Jeg har selv lavet en YouTube-video ud af suite nr. 7:

Jeg har også lavet en af første sats fra suite nr. 6 med malerier af en bekendt fra Sakskøbing, Laila Cichos HER
Og organisten ved Harvard Memorial Church i Boston, Carson Cooman, har også indspillet tre af suiterne til YouTube:
Suite nr. 1
Suite nr. 4
Suite nr. 5
Organisten Eric Simmons har også indspillet suite nr. 4 HERUdgivelse på cd:
I december 2014 udkom suiterne 1-10 på en tripel-cd på Helikon Records (se foto øverst på siden). Den kan købes for 175 kr. incl. forsendelse ved henvendelse til komponistenAnmeldelser:
"In lumine Domini" er blevet vældig positivt anmeldt i PO-bladets marts 2014-udgave - læs Per Rasmus Møllers anmeldelse. Efter udgivelsen på cd er værket blevet anmeldt i Lolland-Falsters Folketidende, hvor K.E. Watz d. 21/1-15 under overskriften "Digital orgel-maraton" bl.a. skriver: "Det er orgelmusik med et højt ambitionsniveau og med en lytteværdig struktur" og "Værket som helhed kan kun betegnes som en bedrift kompositorisk såvel som udførelsesmæssigt" D. 11. marts høstede indspilningen 4 ud af 6 stjerner i Kristeligt Dagblad. I Organistbladet august 2015 er værket blevet anmeldt in toto af Morten Ladehoff, som bl.a. skriver: "Musikken har ... en klart defineret funktion og form, og hele projektet fremstår meget gennemtænkt", "FCH bruger generelt en bred og varieret palet af både tonemateriale og kompositionsteknikker" og "FCH har begået et omfattende og gennemført værk og hermed sat fokus på det ukendte terræn, som meditationsmusikken befinder sig på i Danmark.". Læs hele anmeldelsen HER.Gratis download af noderne:
Efter aftale med Den folkekirkelige Udviklingsfond kan noderne til de første 10 suiter ses eller downloades gratis histneden: